Sosyal Medya

Güncel

Katar’a Türk üssü ültimatomu ne kadar ciddi?

Le Mondemülakatından devam ediyorum. Konu, listede yer aldığıiddia edilen Katar›daki Türküssününkapatılmasıveİran ile ilgili taleplere geliyor. BAE’li bakan, bu maddenin bir “annex” yani “ek” olduğunu belirtip ekliyor: “Katar’ın kendi dış politikasını izleme hakkı var. Örneğin Oman ve Kuveyt de İran ile ilişkilerini sürdürüyor ve bu bizim için bir sorun teşkil etmiyor. Önemli olan, kendi kampının aleyhine oynamamasıdır.” Türkiye ile ilgili mevzuya girmiyor bile. Tartışmaya İran ile ilgili maddeler üzerinden katılıyor.



Saadet Oruç - STAR

 

BirleÅŸik Arap Emirlikleri (BAE) DışiÅŸleri’nden sorumlu devlet sekreteri Anwar Gargash Fransız Le Monde gazetesine konuÅŸmuÅŸ. Mevzu malum. Ãœlkesi ile Suudi Arabistan’ın başını çektiÄŸi Arap ülkeleri cephesinin Katar’a Haziran ayı başından bu yana uygulamaya kalkıştıkları blokaj ve izolasyon süreci.

Önceki günbuülkelerin Katar›dan gerçekleÅŸmesini bekledikleri 13 maddelik bir talep listesi basına sızmıştı.

BAE’li bakan Fransız gazetesine verdiÄŸi demeçte bu listeyi kısmen doÄŸruluyor. Ancak bunun bir “çalışma belgesi” olduÄŸuna dikkat çekip, henüz nihai ÅŸeklini almadığına dikkat çekiyor. Belgenin Katar tarafından sızdırıldığını iddia edip, bundan duyduÄŸu rahatsızlığı da ifade ediyor.

Le Mondemülakatından devam ediyorum. Konu, listede yer aldığıiddia edilen Katar›daki TürküssününkapatılmasıveÄ°ran ile ilgili taleplere geliyor. BAE’li bakan, bu maddenin bir “annex” yani “ek” olduÄŸunu belirtip ekliyor: “Katar’ın kendi dış politikasını izleme hakkı var. ÖrneÄŸin Oman ve Kuveyt de Ä°ran ile iliÅŸkilerini sürdürüyor ve bu bizim için bir sorun teÅŸkil etmiyor. Önemli olan, kendi kampının aleyhine oynamamasıdır.” Türkiye ile ilgili mevzuya girmiyor bile. Tartışmaya Ä°ran ile ilgili maddeler üzerinden katılıyor.

BAE bakanının Le Monde gazetesinde yayınlanan demecini okuyunca. 13 maddelik listedeki Türk üssüyle ilgili baÅŸlığın Körfez ülkeleri açısından pek de öncelikli olmadığı kanısına kapılıyorsunuz. 

Katar ile BAE-Suud kaynaklı Arap ülkeleri gerilimi, kontrollü bir tırmandırma ve dindirme çizgisi izleyerek sürüyor.

Ankara’nın çok önemli diplomatik temasları var.

Belli ki sözkonusu 13 maddelik listeye “birileri” Türkiye ile ilgili maddeyi son anda ekletmiÅŸ. Åžu an için, fazla da gerçekçi görünmüyor bu talep.

Uluslararası basının dili öyle diyor.

NOT: Bu vesileyle mübarek Ramazan Bayramınızı en içten duygularımla kutlarım.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.